Blog: Hoe ervaart #VvEd voorzitter Lenneke Elfers deze Coronatijd?

/Blogs /Blog: Hoe ervaart #VvEd voorzitter Lenneke Elfers deze Coronatijd?

Blog: Hoe ervaart #VvEd voorzitter Lenneke Elfers deze Coronatijd?

Lieve mensen,

Ik zat heerlijk in mijn vel, een prachtig afscheid gehad bij Pameijer, pas begonnen in een super leuke nieuwe baan bij een herstelacademie in Dordrecht en als kers op de taart mag de Vereniging van Ervaringsdeskundigen samen met het Trimbos Instituut, Kenniscentrum Phrenos en hogeschool Windesheim een prachtig plan uitvoeren om de kwaliteit van ervaringsdeskundigheid verder te verbeteren.

Wat een enorm contrast toen het coronavirus de kop op stak. Pure angst en depressieve gevoelens maakten zich van mij meester want de kwetsbaarste plek, mijn gezin, loopt gevaar. En daarnaast al die ellende die de hele dag via de tv mijn huiskamer binnenrolt. Ik heb veel respect voor al die mooie initiatieven die direct op gang kwamen. Zelf was ik verlamd van angst. Het is allemaal zo afschuwelijk. Wel lukte het een beetje houvast te voelen aan het ”you never walk alone” gevoel dat er heerst. De kracht die daar vanuit kan gaan voelde ik voor het eerst bewust tijdens de begeleid leren opleiding tot ervaringsdeskundige en daarna binnen het HEE-team. We herkenden veel van elkaar en gingen van daaruit samen op weg naar meer kracht en herstel.

Daarnaast hield ik hoop en het vertrouwen een modus te vinden door me vast te houden aan het gegeven dat het velen, waaronder ik zelf, ook gelukt is ons leven weer een beetje op de rails te krijgen na een levens ontwrichtende periode. Zelfs daar iets bijzonders mee te hebben gedaan door de in die beroerde tijd opgedane ervaringen te ontwikkelen tot ervaringsdeskundigheid. Dat is niet niks, het was keihard werken. Toch is het velen, waaronder ikzelf, toch maar mooi gelukt! De persoonlijke herstel verhalen zijn ook veelvuldig gepubliceerd. Die verhalen leveren het bewijs dat je uit diepe dalen kunt klimmen, ook wordt verteld hoe dat is gelukt. Door het belichten daarvan is het mij gelukt een klein beetje meer kracht en wat rust te vinden.

Wat mij na hele donkere jaren hielp om weer wat op te krabbelen was het vinden van de juiste afleiding. Destijds was het bij elkaar sprokkelen van de nodige moed om echt in beweging te komen een proces van een aantal jaar. Nu ben ik bedrevener en sneller in het omschakelen. Hoewel ik best diep zat. Het lukte mij gisteren mijn tuin op orde te brengen. Het leek namelijk of alle bladeren van de hele wijk waar ik woon zich verzameld hadden in mijn tuintje terwijl daar geen boom in staat. Het deed me goed lekker even buiten in het zonnetje mijn hobby tuinieren uit te oefen en mij toch veilig te voelen.

Daarnaast vlieg ik nu thuis niet meer tegen de muren op. Alleen, dat patronen behang in mijn huiskamer irriteert mij al geruime tijd. De spullen als behang, lijm en andere attributen om daar verandering in te brengen heb ik al geruime tijd in huis. Nu ga ik dat rustige witte behang er maar eens op plakken.

Weet je in deze bizarre tijd kan ik tegen mijn gewoonte in opeens vol schieten. Mijn heerlijke kleinzoon Jaxx vierde zijn vijfde verjaardag. Helaas kon het vieren ervan niet op de wijze die hij gewend is. Voorzichtig afstand houdend hebben wij, en een aantal anderen naasten, hem met onderlinge (tijd)afspraken bezocht. Afstand houden van je eigen kleinkind, dat is wat voor deze knuffeloma hoor. Maar het moet! Ik vertelde het aan mijn buurvrouw, op veilige afstand over de schutting heen. En wat een verrassing, er lag vanmorgen een leuke kaart in de bus van mijn buurtjes. Met het verzoek de kaart aan Jaxx te geven. Leuk voor Jaxx én het deed mij ook zo goed.

Contact hebben op een nu noodzakelijke veilige manier en dan elkaar toch een gevoel kunnen geven dat je aan elkaar denkt…..Dat is waar het toch allemaal om draait? Laten we dat in deze ellendige tijd veelvuldig doen!

Warme groet,

Lenneke Elfers

Voorzitter a.i., Vereniging van Ervaringsdeskundigen